Voor verkoop en advies: 070 3 648 648
Voor verkoop en advies: 070 3 648 648

iPadOS: het nieuwe iPad besturingssysteem

iPadOS - LJS

 

Apple heeft de aflopen tijd een kijkje gegeven in de vernieuwde besturingssystemen. Het besturingsprogramma dat het meest eruit springt is iPadOS. De iPad heeft sinds dit jaar een eigen besturingssysteem. Alhoewel iPadOS 13 erg op iOS13 lijkt, heeft het veel extra’s zoals een efficiënter beginscherm, Slide Over, muisondersteuning en het gebruiken van de iPad als extern beeldscherm.

 

Efficiënter beginscherm

Jarenlang was het beginscherm van Apple gewoon een scherm met een aantal Apps. Met iPadOS 13 is dit nog steeds wel, echter kun je nu ook widgets aan de zijkant tonen. Daarnaast passen er steeds meer iconen op één scherm, namelijk 30 in plaats van 20. 

Tevens heeft Apple een aantal optimalisaties doorgevoerd specifiek voor het grote scherm van de iPad. In iPadOS 13 is Safari niet langer meer een mobiele browser, maar een volledige desktop-browser. Ook de toevoeging van een zwevend toetsenbord zorgt voor meer ruimte op het scherm. Dit is vooral fijn voor de gebruikers van de kleine iPads. Het zwevende toetsenbord bestond altijd al, maar bleef altijd de volledige breedte innemen. In iPadOS13 is het zwevende toetsenbord een stuk kleiner. 

iPadOS

 

Slide Over

Met Slide Over wordt multitasking nog makkelijker.  Slide Over maakt het mogelijk om een app over een andere app heen te slepen. De app zweeft dan als het ware boven de andere app. Door de zwevende apps kun je supersnel schakelen tussen de verschillende apps. In de Slide Over kiezer kun je makkelijk zien welke zwevende apps er openstaan.  

Daarnaast is er ook Split View. Split View maakt het mogelijk om twee apps naast elkaar te openen. Een nieuwe functie van Split View zorgt ervoor dat er nu ook twee vensters van dezelfde app naast elkaar kunnen staan. Tevens kun je één en dezelfde app openen in meerdere split screen weergaven, bijvoorbeeld Safari & Numbers en Safari & Pages.  

Splitscreen

 

Muisondersteuning

Met het nieuwe besturingssysteem biedt iPadOS 13 nu ook ondersteuning voor een muis. Alhoewel de optie zich op een plek bevindt waar je het niet verwacht, namelijk bij de toegankelijkheids-opties, is hij wel degelijk aanwezig. Zowel USB als bluetooth muizen en trackpads worden ondersteund. Het welbekende pijltje is als muiscursor vervangen voor een zwart rondje. Hieronder wordt uitgelegd hoe een muis kan worden gekoppeld aan een iPad.

 

Het koppelen van een Bluetooth muis aan een Ipad

Om een bluetooth muis te koppelen zet je de muis in paring mode en koppel je deze via bluetooth met de iPad. In het menu onder het kopje instellingen vind je de bluetooth-optie. 

 

Gebruik je een Magic Mouse 2 of een trackpad?

Ga dan naar instellingen toegankelijkheid schakelbediening Schakelaars Voeg toe Bluetooth-apparaten.  Na het inschakelen van de muis of trackpad wordt deze zichtbaar in het menu. 

 

Het koppelen van een USB-muis aan een iPad

Een USB-muis koppelen aan een iPad is ook mogelijk. Echter heb je daar een verloopstukje voor nodig. Voor de iPad Pro kan dat met een USB-C naar USB-verloopstuk. Voor de iPads met een lightning aansluiting heb je een Lightning-naar-usb-camera-adapter nodig.


Meer opties met Bestanden

Voor de mensen die vaak samen werken met anderen is er goed nieuws. iPadOS 13 maakt het mogelijk om complete mappen uit je iCloud te delen met anderen. Met jouw toestemming kunnen ze nu zelfs ook bestanden toevoegen aan de mappen. 

Met de nieuwe iPad Pro is het nu ook, dankzij de USB-C aansluiting, mogelijk om externe opslagmedia aan te sluiten en uit te lezen. 

iPadOS - Bestanden - LJS

 

Apple Sidecar

In macOS Catalina (10.15) is er nu de mogelijkheid om je iPad als tweede scherm te gebruiken. Om deze functie te kunnen gebruiken dient de iPad, iPadOS 13 te hebben en dien je op beide apparaten te zijn ingelogd met hetzelfde iCloud-account. Om Sidecar draadloos te gebruiken moeten Bluetooth, Wi-Fi en Handoff zijn ingeschakeld. De apparaten moeten dan maximaal 10 meter van elkaar verwijderd en mogen de internetverbinding niet delen. 

Om Sidecar te kunnen gebruiken moet de iPad gekoppeld worden met een Mac. Dit kan zowel via bekabelde verbinding of draadloos. Alles wordt geregeld via de beeldscherminstellingen van de Mac. Sidecar wordt dus aangestuurd vanuit macOS Catalina. 

 Benodigdheden Sidecar:

 • Geschikte Mac met macOS Catalina
 • iPad of iPad pro met iPadOS 13
 • Ingelogd zijn op beide apparaten met hetzelfde iCloud-account 

Geschikte iPads:

 • iPad Pro: alle modellen
 • iPad (6e generatie 2018 of later)
 • iPad Mini (5e generatie 2019)
 • iPad Air (3e generatie 2018)

Geschikte Macs:

 • MacBook Pro 2016 of later
 • MacBook 12-inch 2016 of later
 • MacBook Air 2018 of later
 • iMac 2016 of later, plus de 27-inch iMac Retina 5K van eind 2015
 • iMac Pro
 • Mac Mini 2018 of later
 • Mac Pro 2019

___

Heeft u na het lezen van dit artikel nog steeds vragen over iPadOS? Kom dan gerust langs voor extra informatie!

Vorige artikel Samenwerking Apple reseller LJS met Doxx en vBoxx
Volgende artikel Vervangen van een MacBook batterij