Doorgaan naar inhoud
Vanaf half mei zijn wij, door personeelstekort, voortaan op zaterdag(en) gesloten. Excuses voor het ongemak.
Vanaf half mei zijn wij, door personeelstekort, voortaan op zaterdag(en) gesloten. Excuses voor het ongemak.
Back-ups!

Back-ups!

LJS - Backups

 

Het zal u maar gebeuren: u heeft een iMac en de harde schijf gaat kapot, helaas stonden al uw foto’s en belangrijke bestand op deze iMac. Deze bent u nu dus kwijt of u moet een kostelijke data recovery laten uitvoeren. Waarbij met geluk een gedeelte kan worden terug gehaald of in het ergste zelfs niets.

 

Wat had u anders kunnen doen?

 

Voorkomen beter dan genezen

 

De oplossing voor dit soort problemen zit hem in de voorbereiding. Alle Macs (iMac’s, MacBook’s en Mac Mini’s) komen met een standaard back-up programma: TimeMachine.

In deze post zullen we u uitleggen hoe u deze software kunt gebruiken en voorkomen dat u uw belangrijke bestanden niet kunt kwijtraken.

 

Time Machine?

Time Machine is het automatische back-up programma van Apple. Dit programma maakt een volledige kopie van uw Mac en plaatst deze op een externe harde schijf. Mocht het dus gebeuren dat u Mac kapotgaat dan heeft u altijd een volledige kopie bij de hand. En kunt u op een nieuwe machine meteen aan de slag met al uw data en instellingen.

 

Hoe werkt het?

Time Machine maakt elk uur een back-up van de afgelopen 24 uur, elke dag van de afgelopen maand en elke week van de afgelopen maanden. Nu denkt u misschien dat zijn veel back-ups maar hij slaat alleen op wat er veranderd is en kopieert geen onnodige duplicaten.

 

Deze back-ups worden op een door u gekozen locatie opgeslagen, denk aan een externe harde schijf of een NAS. Let wel uw schijf moet groter zijn dan de interne opslag van uw Mac.

 

Instellen van Time Machine

 

  1. Klik op het Apple logo () linksboven in de hoek en vervolgens op “Systeemvoorkeuren”
  2. Klik op het icoon “Time Machine”

  3. In het nieuwe scherm kiest u “Selecteer reservekopieschijf”

  4. In dit venster kiest u de locatie waar u de back-up wilt opslaan, kies hier uw externe schijf, in dit voorbeeld “Back-Up”.

  5. Vervolgens wordt u gevraagd om de schijf te wissen. Let op! Als er nog bestanden op de schijf staan dan raakt u deze kwijt!

  6. U bent klaar! De eerste back-up zal over 2 minuten gemaakt worden.

  7. Laat de schijf aangesloten terwijl de back-up bezig is.

 

Vorig artikel Vervangen van een MacBook batterij
Volgend artikel iPad, iPad Air of iPad Pro?